APYNIO KRIŠTOLINIS SU ŠEIVAMEDŽIŲ ŽIEDAIS
Pakruojo dvaro spirito varykloje gaminant alaus spiritą, procesą kontroliuojame nuo pat pradžios. Pirmiausia iš salyklo verdame ir brandiname alų, kurį distiliuojame vandens garais senoviniuose, variniuose distiliavimo induose. Itin mažiems, tik 100-120 litrų alaus talpinantiems distiliavimo indams garas gaminamas garo katilą kūrenant malkomis.
Alaus virimas ir gėrimo gimimas prasideda nuo salyklo pasirinkimo. Šį kartą lengvesne gėrimo struktūra besirūpinantį Pilsner salyklą papildėme šiek tiek svorio pridedančiu rugių salyklu. Dėjome citrusinių ir tropinių vaisių aromatais turtingus Azacca apynius, bei lėtai fermentuojančias ir lengvą vaisinį alaus charakterį formuojančias Crown lager Berlin mieles.
Varykloje varomas alaus distiliatas, nors ir grūdinės kilmės, bet pasižymi šviežių slyvų, obuolio aromato ir skonio savybėmis. Prieš kelerius metus, pasiskynę šalia varyklos augančių šeivamedžio žiedų, juos užpylėme alaus distiliatu. Gautas produktas maloniai nustebino. Tad pristatome gėrimą – tikrą vasaros prisiminimą. Jame šeivamedžio žiedų gėliškumas papildo alaus distiliato kvapo ir skonio charakteristikas. Žiedus skynėme Pakruojo dvaro laukuose ir pagaminome tik 637 butelius gėrimo.